Rengøring, pleje eller vedligehold?

Udgivet | af


Naturste er en god investering i haven ved salg af ejendommen

Egentlig handler det om det samme, nemlig at holde belægningerne af beton, tegl eller keramiske fliser, pæne og funktionelle, men alligevel er der forskel på indsats og interval.

Rengøringen foretages, når der er brug for det – fx når du har spildt et glas rødvin på den lyse naturstens flise og straks henter opvaskebørsten og lidt sæbevand og vasker det af.

Plejen består fx i at sørge for at alle fugerne er fulde af fugemateriale, så regnvandet ikke samles i det tynde afretningslag under fliserne og medfører sætninger, også kaldet lunker i belægningen. De almindeligste pleje opgaver på terrasser og andre belægninger er fjernelse af visne blade og andet organisk materiale samt bekæmpelse af alger og lav dvs. levende organismer, der kommer oppefra og lever, hvor betingelserne er gunstige for dem. Plejen er også at sørge for at planter og rødder fra tilstødende beplantninger forhindres i at ødelægge belægningen.

Vedligeholdet er den langsigtede planlægning hvor man tager udgangspunkt i den eksisterenede belægning ny eller gammel, og laver en strategi for hvor længe den skal holde og hvilken indsats der skal til for at holde belægningen pæn og funktionsdygtig i denne periode. Her er det klart at der er flere modeller og at man kan tage økonomi ind i planlægningen Fx laver nogle boligselskaber beplantninger og belægninger der er billige at etablere og har en kort levetid, derefter laves nye. Som privat boligejer er man bedst stillet ved at investere i natursten eftersom det dels aldrig behøver at blive udskiftet, højest at blive lagt om, samt at materialer af god kvalitet altid vil være med til at sikre en god pris ved et salg.